Blogger Backgrounds

suka sama kamu

~SUKA SAMA KAMOO~

Tuesday, 6 March 2012

peluang kedua dari ILAHI

seharusnya kita bersyukur kerana kita masih bernafas lagi sehingga sekarang...bnyak sgt yg mizz eira dgr tntg kemlangan ngeri yang mmbawa maut.. memang ngeri,,same2 lah sedekah kan al fatihah kepada kengkawan yang telah dipanggil mengahadap ILahi,, drp die kite dtg dan kepada die  gak kite pulang,,hidup hanya pinjaman,, 

yup,, mizz eira bru je mngalami saat2 mndebarkan itu,,mizz eira xley lupakan saat tu,, alhamdulillah mizz eira dberi peluang untuk bernyawa lagi.. perkara pertama yang berlegar di kepala mizz eira ialah,, nk mintak ampun ngn ummi n ayah,, kedua,, sempat lagi x mizz eira nk bertOBAT..kiter xtau pe yg kiter lkukan di dunia ini betol atau x..alhamdulillah,,ALLAH masih memberi peluang dan mndengar doa hambanya ini,,


sekarang ni mizz eira nk cb untuk buka buku bru,, ckupla pe yg berlaku dulu,,lau boley nk berubah slow2,, berbakti kat mak ayah,,taat pada ALLAH,, belajar sgguh2 n lau boley nk cpt2 nikah ..(hehehe).. kpada kwan2,, kiter xkn tau pe yg akan jd pd kite,, nth bile ari kite,, arini,, esok atau lusa,,BERSYUKURLAH MASIH ADA LAGI PELUANG KEDUA KEPADA KITA DR ILAHI,,,

Sunday, 29 January 2012

sedetik lebih anuar zain @ jac victor

Setiap nafas yang dihembus
Setiap degupan jantung
Aku selalu memikirkanmu
Dalam sedar dibuai angan
Dalam tidur dan khayalan
Aku selalu memikirkanmu
Ternyata ku perlukan cinta
Dari dirimu sayang
Barulah terasa ku bernyawa
Kasihku…ku amat mencintai kamu
Kerna kau beri erti hidup
Ku kan terus mencinta
Sedetik lebih selepas selamanya
Di kala penuh ketakutan dengan badai kehidupan
Ku bersyukur adanya kamu
Biarlah kehilangan semua yang dimiliki di dunia
Asal masih adanya kamu
p/ss lagu ni nk tuju kat cik yie... bg cik ra lagu ni 2,2 pnyanyi best nyanyi juz masing2 gna style sndr jew.. tp mmg best giler r,,

Friday, 27 January 2012

plissla fham,,

Time2 cti sem nie ramai ler geng2 yang nk kawen,, thniah la dari cik ra,, hurm hepinyer rasekan,, al maklum usia msing2 da menginjak dewasa,, sape???i blom lagi tau…
Tapi yang sediynyer ialah,, bile time cik ra duk wish tahniah kat insan yg hepi ni,,, der manusia yg mencebik ( sesuatu perlakuan mnggunakan bibir)..di blakang.. ok2,, cik ra tau perlakuan itu dtujukan untuk cik ra,,,da r wat cmtu t tol2 mulut terjuih cmtu cmne.. nauzubillah..
Kat cni cik ra nk tekankan ok,, cik ra hnya manusia biasa,, kami hnya merancang Allah yg mnentukan,, kami da berusaha berdoa n sekarang  bertawakal ,, mesti korang mnggaru kpala yg xgatal kan?? Nk tau pe yg jadi,,, cik ra xpuas hati ngn mulut somebody mngata “tgok org lain da ramai yg da lnsung ko bile ag?? Ko tu dgr kata da nk nkah tp x,x pun..”
Cik ra hanya mampu terdiam…cb la korg ltakkn dri kt tmpat cik ra,, ckp mmg sennnannng,,  cm2 cabran menduga,, da bermacam cra cik ra dancik yie usaha,,tp halangn ttp de,,bukan sngaja,,kuasa ALLAH,,  korang xtau pe yg cik rasa sbb xrasa,, jgn men ckp je,, bile kna turn korang t tau r korg,,senyap jew,,kdg2 bile tgok kwn2 nek plamin hati cik ra menangis,,so skrg cik ra mmpu terdiam.. menanm semua cemuhan di hati.. lau bukak hti ni bnyak da pokok yng keluar..
Pesnn untuk shabat2 yg mncebik di blkg tu,, kalo korg tol2 shabat cik ra doakan la yg terbaik untuk cik ra dpt gak  phala ,,dr duk mncebik dan berskandal umpatan kat belakang bukan ke dapat dosa free je,,pda yg xtau cerita jgn duk mnambah plot crta cm tau segalanya,..

p/s: korg tu dtujukn kpd yng berkenaan shj,,n entry ni sekdr mlpaskan terbuku dhti,,

Sunday, 22 January 2012

 terkezut cik ra bile der someone tu godam my blog account,, hahha,,akhirnya cik ayie da tau i punya psswrd. .

Saturday, 21 January 2012

bila cik ayie da start merapu..

salam semua.... ni cik yie....tuan smart tapi curang..... itu dulu lah punyer citer..... biasalah itu lelaki punyer keje... cik ayie nak kongsi rahsia adakah pompuann yang kita mau itu setia dengan kita x....
kebanyakan laki tertanya2 adakah ia dicintai atau mencintai.... kalau ayie, ayie suka uji cik ra dengn bermacam2 dugaan n halangan selama 6 tahun perkongsian hidup cik ayie n cik ra...tengok sekarang,Alhamdulillah Allah makbulkan doa cik yie...... mesti korang nak tau kan apa yang cik yie buat pada cik ra kan tapi sekadar untuk menguji je lah.... paham sendiri lah kalau siapa yang bernama lelaki...
nak tau lebih lanjut.... sentiasa lah ikuti blog ini

  • cik yie pesan pada luar sana,  jaga lah hak bagi yang berhak.... jadi lah apa yang terjadi
  • akhir kata dari cik yie kepada cik ra....I lovE U So MUCH..... Ingat Bulan 8/12.... barakallah

p/ss cik eira xtau ni cik ayie cri2 tulis...

rahsia awet muda..

as salam,,(berjurusnye,, ank sape r NIe?)
 kali ni mizz eira nk kongsi petua nk awet muda,, begini alkisahnya,, one day.. mizzeira ngn ayah jalan sesama,, berpimpingan tangan,auuuwww romantik gtu.. lalu,,ader satu suara lembaga menegur kami bercouple,,,rupe2nya kawan ayah mizz eira,, al maklum la lau da jumpe,, ape ag xtvt dorang, bersembangla jawabnye..
selepas 30 minit lbih berborak akhirnya dorng pon mengangkat kaki n blah la.. ayah tnya mizz eira pcya x,, die tu kawan sekolah ngn ayah,, same umor...bia betikk,, asal nampak tue gerutu miss eira,,
ha,, ni ayah nk kasi petua awet muda,,

  • pagi2,, mnum segelas air suam n b4 that selawat ke ats nabi muhammad s.a.w lu,,
simple kan,, n ramai kan org tau,, sbnrnya.. mizz eira nk gtau korang petua ni sebnrnya sahih,,,hahahha,, sebab??? t i gtau kt next entry tau.. da,,,,huhuhuhu

Friday, 20 January 2012

UTANG NGN CIK SHURADI,,(PERGERAKAN KREATIF TEATER)

sebenarnye mizz eira berhutang 1 entry sal persembahan last mizz eira ngn beliau...

TUGASAN AKHIR BEYOND THE SQUARE- STREET PERFORMANCE

Beyond The Square merupakan tugasan yang tidak dijangka oleh kami kerana ia merupakan persembahan yang berbentuk jalanan dan lebih menekankan teknik lakon dan penghayatan watak. Cerita-cerita yang dipersembahkan ialah cerita dongeng zaman dahulu kala. Persembahan ini dipersembahkan di Galeri Seni Upsi selama 2 jam.(lama tu ulang bnda same je.. pnat den)
Persembahan ini menggabungkan teknik seni lakon dan pergerakan kreatif teater. mizz eira memegang watak sebagai Dayang Senandung yang didera oleh ibu tiri yang dipegang watak oleh Dila.
Melalui watak Dayang Senandung mizz eira  perlu bermain dengan emosi akibat didera oleh ibu tiri (dila)dalam keadaan yang sarat mengandung. Dayang Senandung dibenci oleh ibu tirinya kerana berwajah hodoh iaitu hitam,(tetibe je bertukar jd hitam) hal ini adalah cabaran besar bagi mizz eira kerana perlu menghitamkan anggota badan dan wajah namun untuk menjiwai dan mendalami watak mizz eira turutkan. mizz eira perlu mempamerkan mimik muka yang kasihan dan sedih. 
ps/...cik eddy gambar tu utang lu ea,, hhehehe

produk kecantikan wajah, awet muda, kesihatan dan kecerdasan otak.. 4 in 1


as salam,,, (sejuk prut ummi mizz eira)

sesape kat cni yang alah ngn kafein tp mint kopi..(pe yng ko mngarut ni eira?).
 begini cite die,, my ummi dia xley mnum mnuman berkafein sbb nnti jadi pening kpala.. 
    nak dijadikan cter,,,bru2 ni die terjumpa satu produk "WHITE COFFEE WITH COLLAGEN" FUYO!!!! class mummy i,, eira terpinga-pinga gak,, ley ke ummi mnum,, ummi kata da semnggu die mnum produk ni,, xpning pon,, aikk... tu kan kopi,,mlah than rase lapar..yg paling pnting,, rase kulit muka anjal cket,, aik,,ptut r nampak ummi mkin berseri,, so eira pon try la,,,pas da try eira pon ase bnda alah ni patut di kongsi..( sesuai untuk siswa siswi kt univerct..yg nk stay up,,)..
k for sesape yg bermint leyla kontet eira,,  
  • harga RM35,, SEKALI ngn byaran POS jdi rm39..
kelebihan die:
  • untuk semua peringkat umur.. 
  • untuk lelaki n perempuan,,
  • der collagen n vit c untuk kulit,, (awet muda)
  • der kismis ,kurma n buah tin,, untuk kecerdasan otak,,
  • untuk kesihatan dalaman
  • rase die cam aiskrim vanilla,,,
    comel kan? ni r kotak die..

Thursday, 19 January 2012

da 6 tahun rupenyer.. ~15 jan 2012~

hahhaa.. tup tap tip top da 6 tahun cik eira n cik ayie Berdating ehem2,,, no2,, berkenalan..ops!! per? da 6 tahun??? biar betik!!!!haha
  •  xkan xgaduh kot?
  • cmna ley tahn lama?
  • xpernah break?
  • kalo korang kawen da der ank umur 5 tahun kan?
HUH!!!!!tu der r soklan yang bnyak dtnya oleh spesis mamat n minah kepok tepi jalan yang cik eira jumpa duk tnya... WHATSEVER!! semua tu biarlah rahsia ,, yg penting doakan kami bhgia,, dan selamat mnuju ke alam bru yg bakal tiba x lama lagi,,(wah2,, green light doh tu from our parents).. semoga hubungan kami mndapat restu ilahi,,

EKSPRESI 02

       selesai tugasan pertama, kami diberi tugasan yang kedua iaitu para  pelajar dikehendaki membuat sebuah persembahan berbentuk drama eksperimental. Namun,  kareografi, jalan cerita dan pembahagian watak telah ditentukan oleh Encik Nor Shuradi. Tugasan ini merupakan gabungan antara pelajar pergerakan kreatif teater dan pelajar minor Teater . Seramai tiga orang pelajar minor teater yang terdiri daripada Jerry, Natiqa dan Nilam.  Persembahan drama eksperimental ini akan  dipersembahkan di hadapan para penonton iaitu  pada 9 - 10 Disember 2011 bertempat di Dewan Rahman Talib, UPSI yang mengetengahkan empat buah drama iaitu drama  Kak Bie Jamban, Aku Sunyi, Proses dan juga Teruk.
Kak Bie Jamban merupakan sebuah drama yang lebih menekankan pergerakan kreatif dan eksperesi wajah memainkan watak yang diberikan. Saya diberikan watak sebagai tahi di dalam drama ini manakala Nilam memegang watak sebagai tukang cuci yang bernama Kak Bie. Antara pelakon lain yang memegang watak tahi ialah faiz, lan , kuyie, laili, azie, aini, dila, ain, dan lia. Drama Kak Bie Jamban mengisahkan dilema seorang pencuci tandas terhadap masalah tahi yang membelenggu dirinya. Berbagai konflik yang melanda dirinya antaranya masalah pengguna-pengguna tandas yang  tidak berperikemanusiaan yang tidak tahu mencuci tandas selepas membuang isi-isi perut ke dalam Jamban . masalah tahi itu menghantui kehidupan kak Bie setiap hari , namun berkat kesabaran kak Bie tahi-tahi tersebut berjaya dibersihkan. Sangkaan kak Bie tentang tekanan terhadap tahi sudah tiada rupanya-rupanya meleset apabila tahi-tahi tersebut kembali menghantuinya ketika hendak makan. Tahi-tahi itu sentiasa menghantui fikiran kak Bie. 

PERSEMBAHAN PERTAMA

PERSEMBAHAN KIDS EXCITEMENT
            TU DIA TAJUK PERSEMBAHAN PERTAMA CIK EIRA,, UMOR DA 22 TAPI KNA JADI KANAK-KANAK BUKAN SENANG TAU…HUHUHUH KITORANG DIBHGIKAN KPD 2 KUMPULAN,, GRUP CIK EIRA PILIH TAJUK KANAK2 NIE,, GRUP SATU AG PILIH TAJUK RASUK ASENYER,, BUKAN MUDAH TAU NK WAT GERAK KREATIF SAL KANAK2 YG TER OVER EXCITED NI TAU X..
JENUH OTAK DUK PIKIAQ,, KAMI KAJI LU PERANGAI DAK2..KAMI IKUT DAK2 MAIN.. KAJI IKUT GNA YOUTUBE,, AKHIRNYA DAPAT,,TP!!!KNA OLAH LAK LAM BNTUK PERGERKAN KREATIF,,
AKHIRNYA PADA MNGGU KE 9 KAMI PON WAT LA PERSEMBAHAN KAT TAMAN ARCA GEOG, UPSI.. DALAM SUASANA YNG HUJAN RENYAI( SYOK WOO) KAMI PON BERMAIN-MAIN( ULLALALALLALAAA)..
BERIKUT IALAH TEKNIK YANG KAMI GUNAKAN:
  • ·         Pada awal persembahan kami menggunakan pergerakan yang lebih berbentuk non lokomotor kerana setiap orang dikehendaki berada di satu sudut dan melakukan pergerakan penggunaan aras dan pembukaan ruang namun kami static di tempat yang sama.  kami menggunakan teknik  laban analysis movement iaitu  berkaitan dengan masa kerana ada pergerakan  kami yang berubah-ubah, dari perlahan, kepada laju dan lebih laju. Contohnya ketika adegan kejar-mengejar kanak-kanak bermula dengan perlahan, kemudian sedikit cepat dan semakin lama semakin laju.
  • ·         Kami juga menerapkan pergerakan yang berbentuk relationship di mana setiap orang dibahagikan secara berpasangan dan selepas itu pergerakan secara berkumpulan. Pergerakan secara berkumpulan ini lebih kepada pergerakan yang berbentuk cermin,
  • ·         watak kanak-kanak bermain banyak menggunakan banyak menggunakan elemen dalam gerak kreatif seperti  lokomotor dan non lokomotor, dimana pelajar ada yang mengengsot, menyusur, merangkak dan berlari ketika permainan “Hide And Seek”
  • ·         Manakala penggunaan aras pula iaitu ketika bermain dengan belon dimana menunjukkan penggunaan aras tinggi ketika melompat, aras sederhana ketika duduk dan aras paling rendah ketika berbaring dan bergolek.
  • ·         Selain itu, aliran seperti aliran lurus dan zig-zag ketika melakukan pergerakan. Penggunaan ruang pula lebih banyak kepada pembukaan ruang badan lebih-lebih lagi ketika permulaan persembahan.


week 3


MINGGU KE 3KLASS PERGERAKAN KREATIF TEATER


TARIKH HARI NIE IALAH 27 SEPTEMBER 2011
      Minggu nie  mizz eira  der kuliah teater g..penat r ase,, bukan pe al maklum la klas niekan kul 1 tgah hari.. matahari terpacak atas kepala,, huhuhu (terbakar habis kulit I peah,,) kuliah arini sambung kuliah yang mnggu lepas nye,, about pergerakan lokomoto n non lokomoto yang extended nyer(bukan moto sikal ea dik2).. yg hepinye kuliah dis week lbih kpada praktikal..Kami semua diminta untuk melakukan pergerakan mengikut Laban Analysis Movement iaitu secara lokomoto dan bukan lokomoto. Yang sediynye pergerakan yg  dipersembahkan oleh kitorang tak dapat memuaskan hati pensyarah  sebab nyer kitorang nyer pergerakan seperti berbentuk fotocopy dimana menceduk hasil kerja dari orang lain contohnya seperti youtube. Pergerakan kami agak biasa dan nampak agak kaku, tidak menunjukkan terdapatnya elemen pergerakan kreatif. Korang nk tau x asal jd camni??? Knapa ea? Sebab kami masih belum memahami apa itu pergerakan yang kreatifdan bagaimana untuk mengolah sesuatu pergerakan itu.
And then cik shuradi(bukan cik eira) minta kami semua untuk berkumpul dan membuat senaman ringan untuk memanaskan badan dan untuk regangan otot agar tidak berlaku kecederaan nanti…kemudian kami diarahkan untuk berlari mengelilingi bilik seni lakon dan teater. Setelah itu,,(agak skema ayat i) kami dikehendaki berkumpul ditengah sudut untuk melakukan pergerakan kreatif seperti yang diajar di dalam kuliah iaitu menggunakan teknik Laban. Ganasnye lom pe2 da pandai wat kan?
Xder r…Sebelum setiap pelajar diminta untuk melakukan pergerakan ini, encik Shuradi terlebih dahulu melakukan demo untuk ditunjukkan kepada kami supaya kami semua nix de nk  keliru. Seterusnya, kami diminta melakukan pergerakan yang hampir sama secara menggunakan aliran zig-zag dan secara lokomoto. Setiap daripada kami diminta untuk melakukannya secara individu.
 ~Yang paling nk gelak masa ni la mizz eira ley tgok membe berada di luar batasan ada yang melompat , menyusur berlari dan bermacam-macam lagi. 


Sunday, 8 January 2012

~KELAS PERGERAKAN KREATIF TEATER~

as salam seme,, entry first aku ni nk cter sal klas teater yang aku masuk,, mesti korang ingat cm teater kat istana budaya tu kan? owhh no 2,,, tdak sama sekali,,
    korang tau x per tu pergerakan kreatif teater?? meh cni dekat2 cik eira nak habaq nie.. pada mulanya cik eira ingatkan kelas ini lebih kepada teater dan monolog dalam diri setiap pelakon namun rupa-rupanya sangkaan cik eira meleset, kelas ini lebih menumpukan tentang pergerakan yang agak abstrak dan kreatif. Subjek ini agak mencabar bagi cik eira  kerana xpernah ade asas dalam pergerakan kreatif (tu la masa kecik-kecik x nk blaja) dan hanya mempunyai sedikit asas dalam tarian dan teater biasa sahaja. koranng mesti nk knal kan sape pensyarah cik eira.. my lect. namenya encik nor shuradi,,, 
lam klas ni gak kami (merujuk ramai) diterangkan gak sal maksud pergerakan seni tari.. so? pergerakan kreatif teater ni der la kesinambungan ngan pergerakan tari..
 ~di dalam kuliahnya En Nor Shuradi telah menerangkan mengenai definisi pergerakan tari secara umum iaitu makna tarian atau ‘Dance’ yang berasal dari perkataan Jerman Kuno iaitu ‘Danson’ yang bermaksud ‘to stretch’ yang mana tarian ini dibentuk melalui pergerakan yang menegangkan dan mengendurkan otot semasa melakukan tarian. Selain itu juga, beliau juga mengambil beberapa pendapat daripada beberapa orang tokoh mengenai definisi tarian. Menurut pendapat Prof. Dr Ghouse Nasaruddin pensyarah seni dari Universiti Sains Malaysia, tarian merupakan satu bentuk “non-verbal communication” di mana komunikasi atau luahan perasaan melalui pergerakan bukan melalui percakapan. Selain itu juga, menerangkan bagaimana tarian itu dapat menetukan budaya seseorang itu. Selain itu juga, beliau menjelaskan lagi bahawa tarian adalah “extended, representational” yang diperhalusi dan menggambarkan mengenai sesuatu emosi atau makna. Di dalam tarian juga, harus menggambarkan mengenai pergerakan yang sesuai dan cara mengekspresikan sesuatu emosi. Oleh itu, pergerakan yang dilakukan oleh seseorang penari itu akan menggambarkan perasaan, mimik muka dan budaya seseorang itu dengan lebih jelas~
   fuhh mendalam kan??terkedu cik eira pas tau semua ni..menyesal??x.. excited der r...