Blogger Backgrounds

suka sama kamu

~SUKA SAMA KAMOO~

Thursday, 19 January 2012

week 3


MINGGU KE 3KLASS PERGERAKAN KREATIF TEATER


TARIKH HARI NIE IALAH 27 SEPTEMBER 2011
      Minggu nie  mizz eira  der kuliah teater g..penat r ase,, bukan pe al maklum la klas niekan kul 1 tgah hari.. matahari terpacak atas kepala,, huhuhu (terbakar habis kulit I peah,,) kuliah arini sambung kuliah yang mnggu lepas nye,, about pergerakan lokomoto n non lokomoto yang extended nyer(bukan moto sikal ea dik2).. yg hepinye kuliah dis week lbih kpada praktikal..Kami semua diminta untuk melakukan pergerakan mengikut Laban Analysis Movement iaitu secara lokomoto dan bukan lokomoto. Yang sediynye pergerakan yg  dipersembahkan oleh kitorang tak dapat memuaskan hati pensyarah  sebab nyer kitorang nyer pergerakan seperti berbentuk fotocopy dimana menceduk hasil kerja dari orang lain contohnya seperti youtube. Pergerakan kami agak biasa dan nampak agak kaku, tidak menunjukkan terdapatnya elemen pergerakan kreatif. Korang nk tau x asal jd camni??? Knapa ea? Sebab kami masih belum memahami apa itu pergerakan yang kreatifdan bagaimana untuk mengolah sesuatu pergerakan itu.
And then cik shuradi(bukan cik eira) minta kami semua untuk berkumpul dan membuat senaman ringan untuk memanaskan badan dan untuk regangan otot agar tidak berlaku kecederaan nanti…kemudian kami diarahkan untuk berlari mengelilingi bilik seni lakon dan teater. Setelah itu,,(agak skema ayat i) kami dikehendaki berkumpul ditengah sudut untuk melakukan pergerakan kreatif seperti yang diajar di dalam kuliah iaitu menggunakan teknik Laban. Ganasnye lom pe2 da pandai wat kan?
Xder r…Sebelum setiap pelajar diminta untuk melakukan pergerakan ini, encik Shuradi terlebih dahulu melakukan demo untuk ditunjukkan kepada kami supaya kami semua nix de nk  keliru. Seterusnya, kami diminta melakukan pergerakan yang hampir sama secara menggunakan aliran zig-zag dan secara lokomoto. Setiap daripada kami diminta untuk melakukannya secara individu.
 ~Yang paling nk gelak masa ni la mizz eira ley tgok membe berada di luar batasan ada yang melompat , menyusur berlari dan bermacam-macam lagi. 


No comments:

Post a Comment